Γυμνάσιο Φερών Το περιοδικό μας Ιερός Ναός Παναγίας Κοσμοσώτειρας Φερών Description slide 4

 

Το Γυμνάσιο Φερών άρχισε να λειτουργεί το 1941  όταν η Αλεξανδρούπολη καταλήφθηκε από τους Γερμανούς και τον έλεγχο της πόλης είχαν οι βούλγαροι. Επειδή οι βούλγαροι στόχευαν στον εκβουλγαρισμό των Ελλήνων, το Γυμνάσιο μεταφέρθηκε στις Φέρες ως Γυμνάσιο Αλεξ/πολης  εν Φέραις.

Εδώ φοιτούσαν μαθητές από την Αλεξ/πολη και την περιοχή των Φερών.

Ως χώρος στέγασης του Σχολείου χρησιμοποιήθηκε το σπίτι του Γκάτσου στην περιοχή του Αγ.Νικολάου  κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Με την απελευθέρωση το Γυμνάσιο επανήλθε στην Αλεξ/πολη ,αλλά οι Φέρες δεν μπορούσαν πλέον να μείνουν χωρίς Γυμνάσιο. Οι τοπικοί παράγοντες αγωνίστηκαν ,έτρεξαν, πίεσαν, παρακάλεσαν και επέτυχαν την ίδρυση κατ΄αρχήν ιδιωτικού –για ένα εξάμηνο- και στη συνέχεια Δημόσιου εξατάξιου Γυμνασίου Φερών με ελάχιστους καθηγητές.

Ήρωες πραγματικοί οι καθηγητές αυτοί , μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου ανάστησαν την ελπίδα των νέων για παιδεία . Έδωσαν μέσα από τις αντίξοες εκείνες συνθήκες περισσότερα απ’όσα μπορούσαν.

Το Γυμνάσιο λειτούργησε μέχρι το 1958-59 στο κτήριο του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Οι ενέργειες για την ανέγερση Γυμνασιακού διδακτηρίου άρχισαν από το έτος 1955 από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Φερών κ.Μιλτιάδη Πατακίδη με την συνδρομή των εκπαιδευτικών Ι.Νικολαΐδη και N. Ζηβόπουλου, και του Γυμνασιάρχη Καλούδη. Ως κατάλληλος για αυτόν το σκοπό χώρος, επιλέχθηκε αυτός που βρισκόταν  στις Δυτικές παρυφές της κωμόπολης, τον οποίο παλιότερα κατείχαν οι Τουρκικοί στρατώνες. Από τον Στρατάρχη Παπάγο, όταν ήταν πρωθυπουργός, ο χώρος αυτός, ο οποίος μέχρι τότε ανήκε στο Υπουργείο Εθνικής ’μυνας, παραχωρήθηκε στην Κοινότητα Φερών.

Στο χώρο αυτό, όσο διαρκούσε η «κατοχή», ο τότε Νομάρχης Έβρου είχε θέσει τα θεμέλια για την ανέγερση Γεωργικής Σχολής. Πάνω στα έτοιμα αυτά θεμέλια, τα οποία επεκτάθηκαν, αφού διατέθηκαν 196.000 δραχμές από τον προϋπολογισμό της Κοινότητας Φερών, ερανικές εισφορές των γύρω Κοινοτήτων, οκταήμερη προσωπική εργασία κάθε ενήλικα Φεραίου και αξιολογότατη συνδρομή διδασκόντων και μαθητών στο Γυμνάσιο, ανεγέρθηκε ο ισόγειος όροφος του Γυμνασιακού κτηρίου Η αποπεράτωση του Α΄ορόφου έγινε με το ποσό των 200.000 δραχμών, το οποίο δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.

Σημαντική ήταν η συμβολή, στην καλή λειτουργία του Σχολείου, του Συλλόγου φίλων του Γυμνασίου Φερών. Με εράνους συγκέντρωνε χρήματα με τα οποία πλήρωνε τους καθηγητές που προσλάμβανε ως προσωρινούς ή εργάζονταν υπερωριακά. Το κράτος πλήρωνε τους μόνιμους για το κανονικό ωράριο.

Όσον καιρό διαρκούσε η ανέγερση του Α΄ ορόφου μεταβιβάσθηκε από την Κοινότητα Φερών στο Κράτος. Τo 1962 κτίσθηκε το ισόγειο του παραρτήματος το οποίο ολοκληρώθηκε με την προσθήκη αργότερα και του Α΄ ορόφου το 1976-77.

Στο κτήριο του Γυμνασίου Φιλοξενήθηκε και αγροτική έκθεση τη δεκαετία του 1970.

Εκείνο το διάστημα το Διδακτήριο στερούνταν  στεγασμένου χώρου για τη γύμναση των μαθητών κατά τους χειμερινούς ιδιαίτερα μήνες, το δε Προαύλιό του ήταν εντελώς απερίφρακτο. Εξαιτίας της ανεπάρκειας των αιθουσών διδασκαλίας, το Γυμνάσιο λειτουργούσε σε δυο κύκλους, πρωινό και απογευματινό, για τη διδασκαλία των ντόπιων μαθητών ή των μαθητών από τα χωριά, οι οποίοι εξυπηρετούνταν από τα βραδινά δρομολόγια των λεωφορείων του τοπικού ΚΤΕΛ.

Ο αριθμός των μαθητών του εξαταξίου Γυμνασίου ανήλθε κατά καιρούς μέχρι 800 περίπου. Το 1976-77 έτος μεταρρύθμισης, στο τριτάξιο πλέον Γυμνάσιο Φερών, ενεγράφησαν 454 μαθητές. Έκτοτε ο αριθμός των μαθητών μειώνεται. Τα τελευταία χρόνια  κυμαίνεται από 170 μέχρι 210 . Σήμερα έχουμε 181 μαθητές. Μέχρι σήμερα γράφτηκαν συνολικά 3194.  Πολλοί  απ’ αυτούς απεφοίτησαν συνέχισαν στο Λύκειο και στις διάφορες σχολές. Πολλοί έμειναν στον τόπο τους και πέτυχαν ως επαγγελματίες ενώ άλλοι διακρίνονται στο δημόσιο βίο της χώρας. Από το Σχολείο μας βγήκαν  Κληρικοί , Πολιτικοί που έγιναν και Βουλευτές, Στρατιωτικοί που έφθασαν τα ύπατα αξιώματα. Στρατηγοί δ/τές των Σωμάτων του στρατού και υπαρχηγοί του ΓΕΣ, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ζωγράφοι παγκοσμίως γνωστοί, Εκπαιδευτικοί αναρίθμητοι, Μηχανικοί , Γιατροί, Εργολάβοι και Μεγαλοκτηματίες κλπ

Το κτήριο ανακατασκευάσθηκε το 1996 επί Δημαρχίας του αείμνηστου Δουδουλακάκη Γεωργίου, και πήρε τη σημερινή μορφή.

Το Γυμνάσιο Φερών σήμερα διαθέτει :

Εννιά αίθουσες διδασκαλίας, δύο βοηθητικές αίθουσες για τις Ξένες Γλώσσες, αίθουσα προβολών με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή, Σύγχρονο Εργαστήριο Φυσικής-Χημείας, Εργαστήριο Τεχνολογίας, Εργαστήριο Πληροφορικής, αίθουσα αισθητικής αγωγής, Βιβλιοθήκη με 6.000 τόμους βιβλίων, μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Λίγα Σχολεία της πατρίδας μας διαθέτουν αυτή την υλικοτεχνική υποδομή. Οι κάτοικοι της περιοχής με περισσή στοργή φρόντιζαν και φροντίζουν το Γυμνάσιο τιμώντας έτσι τους πρωτοστάτες της ίδρυσης, κατασκευής και ανακατασκευής του διδακτηρίου. Με το υστέρημά τους βοήθησαν στην αντιμετώπιση πολλών αναγκών και ελλείψεων σε εξοπλισμό με διδακτικά και μουσικά ακόμη όργανα. Κάποιοι και σήμερα επώνυμα και ανώνυμα βοηθούν το Σχολείο ενισχύοντας την υλικοτεχνική υποδομή .Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι το Γυμνάσιο Φερών διέθετε και Φιλαρμονική με πολλά μουσικά όργανα.

Πέραν των εγκαταστάσεων το Γυμνάσιο Φερών είναι ο χώρος μάθησης και μύησης στη γνώση και τον Πολιτισμό . Φωτισμένοι καθηγητές οδήγησαν τους μαθητές στα μονοπάτια της θεατρικής παιδείας, σκηνοθετώντας θεατρικά έργα και παρουσιάζοντάς τα στο κοινό της πόλης αλλά και εκτός αυτής. ’λλοι βοήθησαν τους μαθητές να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες οργανώνοντας εκθέσεις με τα έργα τους. Στα νεώτερα χρόνια με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα προγράμματα αγωγής υγείας και τα Πολιτιστικά προγράμματα  καθηγητές και μαθητές με πολύ μεράκι και διάθεση προσφοράς διαθέτουν πολύ από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Στήνονται Θεατρικές ομάδες, εκδίδονται έντυπα, κάνουν προτάσεις περιβαλλοντικής υφής . Κάποιες δραστηριότητες αναδημοσιεύονται  σε έντυπα πανελλήνιας και παγκόσμιας κυκλοφορίας. Προβάλλουν την τοπική ιστορία και τις γευστικές μας συνήθειες συμβάλλοντας στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Saturday the 18th. Custom text here - Joomla Templates